2010. augusztus 20., péntek

Gyógynövényeket a kisbirtokról

Jaj, de jó kis cikket találtam, ez most pont aktuális a számomra, hisz a közeljövőben egyre több lehetőségem lesz nekem is hogy közelebbről megismerkedjek és gyűjtsem a gyógynövényeket.

A hasznos tanácsokat ide jól elmentem, hisz bármikor jól jöhet még, és nemcsak nekem......  :)


Jó tanácsok

- Fontos, hogy csak olyan gyógynövényeket gyűjtsünk és fogyasszunk, amelyeket biztonsággal felismerünk, illetve felhasználásuk módját pontosan tudjuk!

- Az utaktól távol eső helyeken szedjük csak a növényeket, ahol nem szennyezi őket a forgalom.

- A növényeket mindig száraz időben gyűjtsük, azokat, amelyeknek virágát is szedjük, lehetőleg a legnapfényesebb órákban, mivel ekkor a legtöbb bennük a hatóanyag.

- Használjunk éles kést vagy ollót, hogy minél kevésbé roncsoljuk az „anyanövényt", s hacsak nem a gyökérzetre van szükségünk, természetesen ne is tépjük ki tövestül.

- A szárításkor kiteríthetjük a növényeket egy nagy vásznon, vagy laza, nem túl nagy csokorba kötve, „fejjel lefelé" lógatva felakaszthatjuk egy meleg, száraz, sötét, jól szellőző helyen. Napon sose szárítsunk.

- Miután „zörgősre" száradtak a növényeink, morzsolva vagy vágva aprítsuk fel, s tüllel lezárt üvegben vagy papírzacskóban, száraz, hűvös helyen tároljuk felhasználásig.

- A gyógynövényeket zölden is használhatjuk, ám ilyenkor jóval nagyobb mennyiséget adjunk belőle a teához. Amiből például szárazon 1 teáskanál szükséges egy csészényi vízhez, abból frissen 6-10 kanálnyira is szükségünk lehet.
Forrás: blikk.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése