2010. szeptember 23., csütörtök

Csipkebogyóbor receptek

A csipkebogyó számos felhasználhatósága között sok recept van a csipkebogyó bor készítéséről.
Párat ide is mentettem.
A legfontosabb, hogy érett, már dércsípte bogyókat gyűjtsünk, az adott recepteknél a cukor és a víz aránya különböző, ezért érdemes a saját ízlésünknek megfelelőt kikísérletezni.

Csipkebogyóbor készítés

A csipkebogyót olyankor szedjük, amikor már az teljesen beérett, a „dér megcsípte”. Már a szedésnél is figyeljünk arra, hogy csak egészséges szemeket szedjünk, mert így könnyebb a tisztítása és jobb minőségű bort tudunk előállítani.

Csipkebogyót, a rajtamaradt száraktól, virágkehely maradványoktól megtisztítjuk, összezúzzuk, vagy legalább kettévágjuk. (Húsdarálón is ledarálhatjuk, de ilyenkor nagyon gyorsan kell elvégezni a munkát, hogy minél kevesebb ideig érintkezzen a gyümölcs – fémmel.)

Ezután a gyümölcsöt meg mérjük, és ehhez számítjuk ki, a hozzáadandó cukor, víz és a citromsav, vagy borkősav mennyiségét. 1 kg gyümölcsre 4 - 4, 5 liter vizet, 36-50 dkg cukrot és 5 g citromsavat, vagy borkősavat számolunk. (Fele-fele, vagy bármilyen arányban mindkettőt használhatjuk.)

Fontos! A vizet nem szabad felmelegíteni, csak szoba-hőmérsékletűre: ( 20, legfeljebb 25 °C–ra). Túl meleg, vagy forró víz, zavarosodást okoz.

A vizet ráöntjük a gyümölcsre, és 24 órát pihentetjük, majd adagonként préskendőbe (tüllkendőbe) csomagolva kipréseljük. A kipréselt léből annyit kiveszünk, hogy a cukrot és a savat feloldhassuk benne. Csak amikor teljesen feloldódott öntjük vissza a lére. Az erjesztő edényt, kb. 70 - 75 %-ig. töltjük fel lével, kotyogóval kell ellátni, és egyenletes, lehetőleg 12-16 °C-os hőmérsékleten erjesszük. A zártan erjesztésre feltétlen szükség van, mert a csipkebogyóbor hajlamos az ecetesedésre. (Az erjesztés megkezdésekor, használjunk borélesztőt.)

Ha a kotyogó elcsendesedett, lefejtjük a bort. Ezután visszahelyezzük a kotyogót és még néhány napig, hagyjuk ülepedni, majd ismét lefejtjük. Ha mindent a fentiekben leírtak szerint végeztünk, akkor a második fejtés után már csillogó, zavarosodástól mentes kellemes illatú és zamatú bort kaptunk.

Palackozás előtt még egyszer lefejtjük, zöld üvegekbe töltjük úgy, hogy az üveg szájáig töltjük és a dugó benyomásával, szorítjuk ki a bort, így kizárjuk a levegőt.

Sötét hűvös helyen tároljuk. Nagy mennyiség készítésekor enyhén kénezzük, csak ez után palackozzuk.
Műanyag ballonban tárolt bort NE kénezzük.

Ha betartottuk a technológiát, nagyon finom aszú ízű bort kapunk, amelyet három évig érdemes eltartani. Ezt követően is eltartható, és fogyasztható, de íz, és vitamintartalma az idő múlásával egyre csökken.


A maggal szárított csipkebogyóból

Ugyan úgy készítjük, mint a fent leírtak, csak annyi a különbség, hogy 45 dkg szárított bogyóhoz adunk 50 dkg cukrot, 4,5 liter vizet és 5 g savat.


Mag nélküli, szárított csipkebogyóból

25 dkg szárított csipkebogyót veszünk 1 kg gyümölcsnek. Ugyan úgy készítjük, mint a fent leírtak. A szárított csipkebogyót, minden esetben alaposan mossuk meg, mert a rajtuk lévő szennyezések tönkretehetik a munkánkat, az anyagi kárról nem is beszélve.


A csipkebogyóbor nagyon sok C-vitamint tartalmaz, ezért a napi fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét növeli, az aszú borra emlékeztető zamata miatt nagyon közkedvelt ital.

Alkalmas még saláták, gyümölcssaláták ízesítésére, húsok pácolásához, elkészítéséhez is, de a csemege csipkebogyóbort likőr és bólék készítésére is felhasználhatjuk.

Nagyon magas C-vitamin tartalma miatt, már napi 1-3 dl rendszeres fogyasztásával, a téli hónapokban megfázás, köhögés elleni gyógyszer.



Csipkebogyóbor készítése:

Ez a recept Kapitán Mária - Zöldség és Gyümölcs házi konzerválása c. könyvéből való

Hozzávalók:
10 l csipkebogyó
20 l víz,
7 kg cukor,

A 10 l csipkebogyót megmosva ledaráljuk és 10 liter vizet ráöntve 24 órán át állni hagyjuk, majd leszűrjük. A visszamaradt cefrére újból öntünk 10 liter vizet, mellyel ismét 24 órát hagyjuk állni. Utána ezt a vizet is leszűrjük, a darált bogyót is ruhán át jól kinyomkodjuk és az összes levet, (az előző napit is) összekeverjük.
Az egész folyadék mennyiséghez 7 kg cukrot adunk, többszörösen felkeverjük, hogy a cukor elolvadjon.
Ezután nagy üvegekbe töltjük az édesített folyadékot, és tüllel jól lekötjük és 2-3 hónapig meleg helyen tartva érleljük.
Ha kellemes borillatú és ízű, lefejtjük palackokba és ledugaszolva pincében taroljuk fogyasztásig. 8-10 cm hely legyen a palackokban az ital és a dugó között.
Igen kellemes, aszú borra emlékeztető ital.



Csipkebogyóbor (Hecserlibor)

Elkészítéséhez:
2 kg csipkebogyó
2 ½ kg kristálycukor
8 l víz szükséges.

A nagyon érett, megmosott és szárától megtisztított csipkebogyót üvegkorsóba tesszük és ráöntjük a langyos vízben feloldott cukrot. Az üvegkorsót kétrétegű gézzel bekötjük és erre kis fedőt helyezünk. 15 napon keresztül 20-22 fokon tartjuk, és közben naponta egyszer felkavarjuk. Az erjedés befejezés után gumicső segítségével egy tiszta üvegkorsóba óvatosan leszívjuk a salakról, , és új parafadugóval légmentesen lezárjuk. 2 hétig hidegen tartjuk. Ezt követően a bort üvegekbe húzzuk át és új parafadugóval légmentesen lezárjuk. Hidegben tároljuk. A csipkebogyóbor minél tovább áll, annál jobb és aromásabb, C-vitaminban nagyon gazdag!



Csipkebogyóbor

Hozzávalók:
2kg csipkebogyó
5liter víz
2kg cukor

A dércsípte csipkebogyót szárától és csumájától megtisztítjuk, megmossuk és egy nagy uborkásüvegbe, vagy fazékba helyezzük. A vízben a cukrot felforraljuk, langyosan ráöntjük a gyümölcsre és ruhával letakarva addig tartjuk középhőmérsékletű helyen, amíg a forrás befejeződött, a gyöngyözés megszűnt, ami körülbelül 3-4 hét. Ekkor leszűrjük, üvegekbe rakjuk, és jól ledugaszolva, hűvös helyen (kamrában, pincében) tartjuk. Minél tovább áll, annál ízletesebbé válik.



Csipkebogyóbor


Hozzávalók:
2 kg csipkebogyó,
2 kg cukor,
5 l víz.

Elkészítés:

A csipkebogyót akkor szedjük le, ha dér már megcsípte. Szárától és csumájától tisztítsuk meg. Rakjuk uborkás üvegbe. A vizet felforraljuk és feloldjuk benne a cukrot, majd ha langyosra hűlt, a csipkebogyóra öntjük, az üveget tüllel lefedjük. Szobahőmérsékleten tartva az erjedés-forrás kb. 3-4 hét alatt lezajlik. Ekkor leszűrjük, üvegekbe rakjuk és ledugaszolva a végleges helyére (kamra, pince) állítjuk. Azonnal fogyasztható, de minél tovább áll, annál jobb lesz az íze.



Csipkebogyóbor

Elkészítés:
Másfél kg cukorból 3 l vízzel szirupot főzünk. Langyosan ráöntjük 1,5 kg megtisztított csipkebogyóra, az edényt lekötjük, és langyos helyen tartjuk. Három hónap múlva leszűrjük. A seprőjét ismét felöntjük 1 kg cukorból, 2 l vízzel főzött sziruppal, és 3 hónap múlva ezt is leszűrjük. A letisztult bort üvegekbe töltjük, és jól ledugaszoljuk. Hűvös helyen tartjuk.



Csipkebogyóbor

A leszedett szép, érett csipkebogyót megtisztítjuk, ami abból áll, hogy minden szem kis fekete részét éles késsel levágjuk. Utána két-háromszor váltott langyos, illetve meleg vízben megmossuk, szűrőkanállal edénybe szedjük. Egy fertőtlenített, 5 literes befőttes üvegbe fél kiló csipkebogyót szórunk, és kb. 3 liter langyos vízzel felöntjük, amiben előzőleg 50 deka cukrot felolvasztottunk. Akkor jó, ha a lé kb. 2 ujjnyival az üveg nyaka alatt van. Kistányérral letakarjuk, és 2 hónapig jó szobahőmérsékleten, kb. 22 °C-on tartjuk, - legalább ennyi idő kell hozzá, hogy kiforrjon. Pár naponként felkavarjuk. Utána leszűrjük, üvegekbe töltjük. Ha egy kis seprő marad benne, óvatosan átöntjük egy másik üvegbe az alján hagyva az üledéket. Száraz, hűvös helyen évekig is eláll.



Csipkebogyóbor:

Elkészítése:
A dércsípte érett bogyókat megmossuk, összezúzzuk, vagy ledaráljuk, és 1 napot pihenni hagyjuk. 1 kg. zúzott bogyót nagy uborkás üvegbe teszünk és 4 l. vízzel feltöltünk, hozzáadunk 1, 5 kg. cukrot, 2 dkg. sörélesztőt vagy 2-3 dl. zajos erjedésben lévő mustot. Az üveget vászonnal lekötjük, és szobahőmérsékleten tartjuk. Naponta felkavarjuk. 2-3 hét alatt az erjedés befejeződik, a folyadék
megtisztul. Ekkor átfejtjük és palackozzuk.



Csipkebogyóbor

Hozzávalók:
2 kg csipkebogyó,
2 kg cukor,
5 l. víz.

Elkészítése:
A csipkebogyót akkor szedjük le, ha dér már megcsípte. Szárától és csumájától tisztítsuk meg. Rakjuk uborkás üvegbe. A vizet felforraljuk és feloldjuk benne a cukrot, majd ha langyosra hűlt, a csipkebogyóra öntjük, az üveget tüllel lefedjük. Szobahőmérsékleten tartva az erjedés-forrás kb. 3-4 hét alatt lezajlik. Ekkor leszűrjük, üvegekbe rakjuk és ledugaszolva a végleges helyére (kamra, pince) állítjuk. Azonnal fogyasztható, de minél tovább áll, annál jobb lesz az íze.



Csipkebogyóbor

Elkészítése:
Másfél kg cukorból 3 l vízzel szirupot főzünk. Langyosan ráöntjük 1, 5 kg megtisztított csipkebogyóra, az edényt lekötjük, és langyos helyen tartjuk. Három hónap múlva leszűrjük. A seprőjét ismét felöntjük 1 kg cukorból, 2 l vízzel főzött sziruppal, és 3 hónap múlva ezt is leszűrjük. A letisztult bort üvegekbe töltjük, és jól ledugaszoljuk. Hűvös helyen tartjuk



Csipkebogyóbor

Elkészítése:
A bogyókat tisztítsuk meg a száraktól és a csészelevelektől, majd jól zúzzuk össze. 2 kg megpuhult csipkebogyó zúzatára öntsünk 3 részletben 3 l víz és 2 kg cukor oldatát. Oltsuk be fajélesztővel, és kotyogóval ellátott edényben hagyjuk erjedni. A bor kezelése és a további műveletek azonosak az általános előírásokkal. A csipkebogyóbor, vagy ahogy általánosságban hívják: csipkebor, a legelterjedtebb háziborok közé tartozik.

Készülhet egész, felezett vagy szétzúzott, friss vagy szárított csipkebogyóból, különböző mennyiségű cukor adagolásával. A csipkebogyót ajánlatos az erjedés alatt a lében (cefrében) hagyni. Borkészítésre csak jól megérett, puha, lehetőleg dércsípte csipkebogyót használjunk.


Csipkebor szárított csipkebogyóból

Elkészítése:
40 dkg szárított csipkebogyót 20 dkg kristálycukorral és 3 l vízzel felforralunk, majd hozzáadunk 1 g élesztő tápsót. Kihűlés után beoltjuk fajélesztővel, majd beleöntünk 1. 5 kg cukor és 1 l víz oldatának egyharmadát. Kotyogóval ellátott, zárt edényben erjedni hagyjuk. 3 nap elteltével hozzáadjuk a cukoroldat további kétharmadát, amelyet az erjedő lével elkeverünk. Az erjedés végéig a bort mintegy két ízben átfejtjük, állni hagyjuk, és végül palackokba töltjük



Csipkebogyóbor


3 kg csipkebogyót szétvágunk, megtisztítjuk, 2 l hideg vízzel felöntjük, 2-3 napig állni hagyjuk. Ezután 6 l vízben 3 kg cukrot oldunk fel, felforraljuk. Lehűtjük, kézmelegen a csipkebogyóra öntjük, és a meleg konyhában tartjuk 1 hónapig. Utána lefejtjük, vásznon átszűrjük, palackokba töltjük. A palackokat ledugaszolva, lefektetve, hűvös helyre téve érleljük.



A recepteket többek között a terebess.hu, a finomreceptek.hu, borkeszites.ewk.hu, az impulzus.ro, a honeymagazin.hu oldalokon gyűjtöttem.

2 megjegyzés: